Pilor stenozu (IHPS) yenidoğan döneminde rastlanan önemli bir kusma nedenidir. Yaklaşık olarak her 1000 canlı doğumda 1-3 oranında görülür. Yaşamın ilk günlerinde normal olan bebekte 3-6. Haftalarda her beslenme sonrasında ağzından ve burnundan fışkırır tarzda kusma ile kendisini gösterir. Bu kusmaların en önemli özelliği safrasız olmasıdır. Kusan bebek aslında son derece de iştahlıdır; her beslenme sonrası kustuğu için ve emdiği süt/mama mideden aşağıya geçmediği için sürekli olarak açtır, doymaz. Bu kusmalar zaman için de sıvı kaybına, kilo kaybetmeye ve halsizliğe yol açar. Bebeğin genel durumu giderek bozulur, halsizleşir ve uyku hali artar.
Bu öykü aslında tanıda pilor stenozundan şüphelenilmesini gerektirse de bazı bebekler bu kusmalar nedeni ile reflü tedavisi görürler; oysa IHPS de mide çıkışında mekanik bir tıkanıklık söz konusu olup reflü bu tıkanıklık nedeni ile ortaya çıkmaktadır; dolaysı ile bebekler reflü tedavisinden yarar görmedikleri gibi, zaman da kaybedilmiş olur.
Tanıda bu bölgeye uygulanacak ultrasonografi yeterli olacaktır.
Tedavisi “piloromyotomi” operasyonudur. Operasyon açık ya da laparoskopik (kapalı yöntemle) olarak uygulanabilir. Operasyondan sonra bir süre daha kusmalar azalarak da olsa devam edebilir. Bunun nedeni midenin uzun süre mekanik bir engele karşı çalışıp yorulmuş olmasıdır. Genellikle 48 saat içinde normale döner. Eğer operasyondan sonra 1 hafta geçmesine rağmen kusmalar inatçı bir şekilde devam ediyorsa, (birlikte) reflü ya da yetersiz cerrahi (myotomi) söz konusu olabilir ve hekimi tarafından yeniden bir değerlendirmeyi gerektirir.
Şehit Polis Sekin Caddesi, Martı Tower No:1, Kat:20, D:2008, Çınarlı, İzmir
0 232 486 67 77